
Zonnepanelen voor het MKB: ISDE subsidie
Sinds 2021 is er een tijdelijke subsidie beschikbaar gekomen waar midden- en kleinbedrijven (MKBs) gebruik van kunnen maken. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is uitgebreid zodat MKB-bedrijven deze subsidie kunnen gebruiken voor zonnepanelen op het dak. De subsidie loopt tot en met 2023.
Naast MKB-bedrijven kunnen ook andere partijen aanspraak maken op deze subsidie. Denk hierbij aan ondernemers in bijvoorbeeld de landbouw en aan maatschappelijk vastgoed zoals sportverenigingen, theaters en scholen. Deze subsidie is niet beschikbaar voor particulieren. Ook VVE’s en stichtingen kunnen geen gebruik maken van deze subsidie.

Hoe werkt de ISDE en wat zijn de voorwaarden?
ISDE subsidie kan alleen worden ingediend voor een nieuw zonnestroomsysteem. Je moet dus eerst de aanvraag doorlopen voordat je de zonnepanelen kan installeren. Bestaande installaties kunnen geen ISDE subsidie ontvangen. Het subsidiebedrag is ongeveer 25% van het investeringsbedrag. De precieze hoogte van de subsidie wordt bepaald aan de hand van het vermogen dat er wordt geïnstalleerd.
Er is een aantal voorwaarden waar je sowieso aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie:
- De zonnepanelen moeten namelijk via een kleinverbruiksaansluiting worden aangesloten op het Nederlandse elektriciteitsnet. Je hebt een kleinverbruiksaansluiting tot aan de maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 Ampère.
- Het totale piekvermogen van het systeem ligt tussen de 15 kWp en 100 kWp
- Jouw bedrijf dient het afgelopen jaar een verbruik te hebben gehad van minimaal 50.000 kWh
Hulp nodig bij jouw project?
Bij Econno snappen we dat het soms wat lastig lijkt om inzicht te krijgen in wat er nu allemaal kan in deze wirwar van cijfers, voorwaarden en vaktermen. Vraag daarom direcht via onze website een duidelijk overzicht over de mogelijkheden op jouw dak.
Voor alle overige vragen: neem contact met ons